De Meldcodecheck is een toetsing op een aantal belangrijke onderwerpen die het hanteren van de meldcode mogelijk maken door medewerkers van de organisatie. De toetsing geeft een overzicht over de inhoud van de meldcode in relatie tot het wettelijk kader en het praktijk kader.
Tijdens de toetsing wordt gekeken vanuit het standpunt van de uitvoerend en/of verantwoordelijk medewerker. Is de informatie duidelijk, overzichtelijk en organisatie-specifiek beschreven?
De check geeft geen 100% zekerheid dat uw meldcode wordt goedgekeurd door de inspectie. In de praktijk blijkt dat het wettelijk kader zoals uitgewerkt in het basismodel Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in combinatie met de voorwaarden van de branche ervoor zorgt dat de meldcode van de organisatie door de inspectie wordt goedgekeurd. Het kan ook zijn dat de inspectie aanvullende voorwaarden stelt. Indien dit het geval is, kun je deze voorwaarden invoegen in de meldcode.
De meldcode heeft tot doel om medewerkers snel inzicht te geven in de stappen die zij moeten nemen. Hou daarom de meldcode kort en overzichtelijk. Het is gebruikelijk om achtergrondinformatie in een handleiding te verwerken. In deze handleiding kunnen medewerkers belangrijke informatie opzoeken zoals telefoonnummers van samenwerkingspartners, informatie over Veilig Thuis en signalenlijsten.